HomeProjecten Transformatie Ambachtsschool

Transformatie Ambachtsschool

Gouda

De voormalige Ambachtsschool, een rijksmonument, in Gouda is herontwikkeld en getransformeerd naar 64 vrije sector huurappartementen en 4 eengezinswoningen. Voor het ontwerp van de transformatie was Van Ede Architecten verantwoordelijk.

 

In opdracht van Huys te Voorn Vastgoed was Bébouw Midreth verantwoordelijk voor het ontwerp, engineering en uitvoering. Over de restauratie en aanpassingen is intensief overleg gevoerd met de Monumentencommissie en de adviescommissie voor Ruimtelijke kwaliteit van de gemeente Gouda.

Het gebouw

Het gebouw is tot op het betonskelet gestript, waarbij ook het asbest in het pand is verwijderd. Het dak is vervangen door een nieuwe, goed geïsoleerde kap. Aan de zichtzijde zijn de originele dakpannen teruggeplaatst. Op de eerste verdieping is de gang verplaatst voor een betere indeling van de appartementen, lichttoetreding en de realisatie van de nieuwe balkons aan de binnentuin. Op het dak zijn aan de  binnenzijde van het gebouw loggia's, dakkapellen en dakramen gerealiseerd. Veel oorspronkelijke details zoals glas-in-lood, trapleuningen en muurschilderingen zijn gehandhaafd.

Cultuur en historische waarde

De ambachtsschool voor Gouda en Omstreken werd in 1910 opgericht. Begin jaren '30 ontwierp de Haagse architect Jos Duijnstee een nieuwe behuizing voor de school met bijbehorende conciërgewoning in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. Een zeer omvangrijk, nagenoeg symmetrisch schoolgebouw met drie bouwlagen in een H-vormig plattegrond. De school verhuist in 1932 naar de Graaf Florisweg 62-64 in Gouda.

 

Door de functie en type school is de Ambachtsschool van cultureelhistorische waarde. De bouwstijl en -tijd, de hoofdvorm van het gebouw, de detaillering en het materiaalgebruik zijn representatief voorbeeld van de Nieuwe Zakelijkheid.

Vanwege de cultuurwaarde, architectuur, materiaalgebruik en detaillering is de Ambachtsschool aangewezen als Rijksmonument.

Feiten & cijfers

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

Transformatie rijksmonument Ambachtsschool Gouda

Actueel

Het vakblad Renovatie Totaal heeft een leuk artikel geschreven over de transformatie door...

Transformatie Ambachtsschool Gouda gestart

Actueel

Op maandag 27 juni is officieel gestart met de transformatie van de voormalige Ambachtsschool aan de Graaf Florisweg in Gouda....

+