icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Utrecht

Poortrijk Leeuwesteyn

In opdracht van woningcorporatie GroenWest ontwikkelde Bébouw Midreth 58 huurwoningen in de nieuwbouwwijk Leeuwesteyn in Utrecht. In het 4e kwartaal 2019 is gestart met de bouw.

Status
In aanbouw
Marktsegment
Sociale huurwoningen en appartementen
Opdrachtgever
GroenWest
Architect
Klunder Architecten

Poortrijk

Het nieuwbouwproject Poortrijk - een verwijzing naar de mooie entreepoort en de ‘rijke’ architectuur - bestaat uit 23 eengezinswoningen en 35 appartementen in de sociale huursector.

De stedenbouwkundige opzet kenmerkt zich als een gebied met veel hoogteverschillen. Elke woning dient echter voor minder validen goed bereikbaar te zijn. Via hellingbanen en tuinen op afschot zijn alle woningen in het plangebied goed bereikbaar. De hoogteverschillen aan de voorkant worden overbrugd door bordessen met treden.

Ontwerp

Voor de eengezinswoningen zijn blokken van 2 á 3 woningen ontworpen. Door verspringing in hoogte of via de rooilijn, andere kleuren metselwerk en diverse indelingen van de gevel wordt verder onderscheid tussen de woningen gemaakt. Blinde hoeken in het plan zijn zoveel mogelijk vermeden. De 4 hoeken van het plangebied zijn in samenhang met elkaar ontworpen en overhoeks georiënteerd.

De beeldkwaliteit in het plangebied wordt gekenmerkt door een statige, verticale geleding, lichte kaders om kozijnen en een plint. De architectuur wordt versterkt door kenmerken van Art Deco. 

Vanuit het beeldkwaliteitsplan wordt een hoge ambitie gevraagd voor de architectuur van het plangebied. De woningen zijn per type duidelijk onderscheidend van elkaar. Dit betekent per blok een andere kleur metselwerk en kleur dakpan. Hemelwaterafvoeren zijn opgenomen in de gevel. In het hele plangebied wordt een plint van 50 cm toegepast. De hoeken krijgen extra aandacht door een verhoging van deze plint. Ook worden er kaders rondom voordeuren en kozijnen en bijzondere metselwerkvlakken toegepast. Dit alles zorgt voor een gevarieerd beeld van de woningen en appartementen. Het materiaalgebruik, de variatie en de verschijningsvorm dragen op deze manier bij aan de waardevastheid van de woningen en appartementen op langere termijn.

Eyecatcher als toegang naar het binnengebied zijn de poortwoningen. Dit kenmerkt de identiteit van Poortrijk. De poort is vormgegeven als een blok met twee woningen die met elkaar verbonden zijn door een fraaie poort. Een afsluitbaar hekwerk geïnspireerd op de Art-Deco stijl geeft toegang tot het semi private binnengebied.

Op het binnenterrein, voorzien van rode betonklinkers, kan de auto worden geparkeerd op een eigen parkeerplaats. Door een efficiënt ontworpen parkeergarage hebben wij in het plangebied ruimte kunnen maken voor een collectieve plek. Deze ruimte is voorzien van een bedekking van oranje split en een aantal bomen.

Op een strategische plek gesitueerd aan de langzaamverkeersroute van het binnengebied is een betonnen zitelement opgenomen. Hiermee kan deze plek als een speel- en ontmoetingsplek fungeren. Door al deze ingrepen wordt het een binnengebied dat niet alleen maar voor parkeren gebruikt wordt, maar voor de bewoners een duidelijke meerwaarde heeft!

Duurzaamheid

In het ontwerp van het plan zijn de duurzaamheidseisen van GroenWest verwerkt. Zo voldoen de woningen aan de eisen van BENG1, waarbij een duurzame wijze van ventilatie en isolatie wordt nagestreefd. De woningen wekken ook energie op door middel van PV-panelen. De gehele wijk Leeuwesteyn is gasloos. De woningen van Poortrijk worden verwarmd door middel van warmtepompen.