icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Den Haag

Mauritshuis Uitbreiding

Bébouw Midreth en Volker Staal & Funderingen hebben de uitbreiding van het ondergronds casco van het Mauritshuis in Den Haag gerealiseerd.

Status
Voltooid
Marktsegment
Renovatie Museum
Opdrachtgever
Stichting Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis
Architect
Hans van Heeswijk Architecten
Uitvoering
Aanbesteding
Jaar oplevering
2013

Project

Het project betreft de realisatie van een ondergrondse verbinding tussen de bestaande huisvesting van het museum in het Mauritshuis, inclusief de ondergrondse kelder, en het naastgelegen gebouw aan Plein 26.

Ondergrondse foyer

Het Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis in Den Haag is flink uitgebreid. Hiervoor is het naastgelegen gebouw Plein 26 met een ondergrondse foyer aan het bestaande stadspaleis verbonden. De uitbreiding is onderdeel van het Masterplan ‘Mauritshuis bouwt aan de toekomst'. Ook de gehele renovatie van het 17de eeuwse stadspaleis is onderdeel van de opdracht.

Uitbreiding

De ondergrondse foyer ligt zes meter onder straatniveau, maar doordat het daglicht van alle kanten invalt, doet de ruimte heel licht en open aan. De foyer wordt per lift of trap vanaf het voorplein betreden. Dit geeft de bezoeker de gelegenheid zich te oriënteren op zijn route. Naast nieuwe tentoonstellingruimtes, een lezingenzaal en educatieve ruimten zijn de museale en facilitaire functies (zoals entree, winkel, restaurant, garderobe) vergroot en aangepast aan de eisen en wensen van de 21ste eeuw.

Kunstcollectie

Het Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis herbergt een wereldberoemde kunstcollectie. De kern van de verzameling bestaat uit schilderijen uit de Hollandse 17de eeuw, de Gouden Eeuw. Daaronder bevinden zich topstukken van Vermeer, Rembrandt, Jan Steen en Frans Hals.

Mauritshuis bouwt aan de toekomst

‘Mauritshuis bouwt aan de toekomst' is een ambitieus uitbreidingsproject, met als doel een museum te creëren dat voldoet aan de eisen en wensen van de 21ste eeuw. Een ondergrondse foyer verbindt het museum met het tegenovergelegen pand, Plein 26. Het oppervlak is verdubbeld, waardoor er meer ruimte komt voor kunst, exposities, educatie en evenementen. De entree op het voorplein geeft het Mauritshuis de uitstraling die past bij zijn internationale allure. Het uitbreidingsproject ‘Mauritshuis bouwt aan de toekomst' wordt mede mogelijk gemaakt door corporate sponsor Shell Nederland BV, BankGiro Loterij, het ministerie van OCW en het programma Kansen voor West van de Europese Unie.