icon-arrow-right
HomeProjecten Mauritshuis Uitbreiding

Mauritshuis Uitbreiding

Den Haag

Bébouw Midreth en Volker Staal en Funderingen hebben de uitbreiding van het ondergronds casco van het Mauritshuis te Den Haag gerealiseerd.

Project

Het project betreft de realisatie van een ondergrondse verbinding tussen de bestaande huisvesting van het museum in het Mauritshuis, inclusief de ondergrondse kelder, en het naastgelegen gebouw aan Plein 26.

Ondergrondse foyer

Het Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis in Den Haag is flink uitgebreid. Hiervoor is het naastgelegen gebouw Plein 26 met een ondergrondse foyer aan het bestaande stadspaleis verbonden. De uitbreiding is onderdeel van het Masterplan ‘Mauritshuis bouwt aan de toekomst'. Ook de gehele renovatie van het 17de eeuwse stadspaleis is onderdeel van de opdracht.

Uitbreiding

De ondergrondse foyer ligt zes meter onder straatniveau, maar doordat het daglicht van alle kanten invalt, doet de ruimte heel licht en open aan. De foyer wordt per lift of trap vanaf het voorplein betreden. Dit geeft de bezoeker de gelegenheid zich te oriënteren op zijn route. Naast nieuwe tentoonstellingruimtes, een lezingenzaal en educatieve ruimten zijn de museale en facilitaire functies (zoals entree, winkel, restaurant, garderobe) vergroot en aangepast aan de eisen en wensen van de 21ste eeuw.

Kunstcollectie

Het Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis herbergt een wereldberoemde kunstcollectie. De kern van de verzameling bestaat uit schilderijen uit de Hollandse 17de eeuw, de Gouden Eeuw. Daaronder bevinden zich topstukken van Vermeer, Rembrandt, Jan Steen en Frans Hals.

Mauritshuis bouwt aan de toekomst

‘Mauritshuis bouwt aan de toekomst' is een ambitieus uitbreidingsproject, met als doel een museum te creëren dat voldoet aan de eisen en wensen van de 21ste eeuw. Een ondergrondse foyer verbindt het museum met het tegenovergelegen pand, Plein 26. Het oppervlak is verdubbeld, waardoor er meer ruimte komt voor kunst, exposities, educatie en evenementen. De entree op het voorplein geeft het Mauritshuis de uitstraling die past bij zijn internationale allure. Het uitbreidingsproject ‘Mauritshuis bouwt aan de toekomst' wordt mede mogelijk gemaakt door corporate sponsor Shell Nederland BV, BankGiro Loterij, het ministerie van OCW en het programma Kansen voor West van de Europese Unie.

Feiten & cijfers

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws

Mauritshuis wint prijs Funderingsproject 2014

De uitbreiding van het ondergronds casco van het Mauritshuis in Den Haag heeft de prijs gewonnen van Funderingsproject van het...

Mauritshuis Den Haag: Opening

Het uitgebreide en gerenoveerde Mauritshuis in Den Haag opent vrijdagmiddag 27 juni met een feestelijke openingsceremonie de...

Mauritshuis Den Haag: Lichte foyer verbindt Mauritshuis met Plein 26

Het ontwerp van Hans van Heeswijk voor het Mauritshuis creëert meer ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen, evenementen...

+