icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo

Bébouw Midreth renoveert voor woningcorporatie Portaal 226 woningen in de Agaatflat in Leiden naar nul-op-de-meter met stadswarmte.

Status
In uitvoering
Opdrachtgever
Portaal
Architect
Popma & Ter Steege architecten

Dit is de eerste hoogbouwflat in Nederland waar is gekozen voor deze duurzame oplossing.  Een intensief voorbereidingstraject van ruim vijf jaar is er aan vooraf gegaan. In oktober 2019 is gestart met de renovatie, die in bewoonde staat wordt uitgevoerd. De renovatie duurt naar verwachting anderhalf tot twee jaar. Inmiddels zijn al 138 woningen gerenoveerd en opgeleverd aan de bewoners.

Nul-op-de-meter

De woningen worden gerenoveerd naar nul-op-de-meter met stadsverwarming; ze behouden hun aansluiting op het warmtenet van Leiden. Energieleverancier Vattenfall levert de warmte. Op termijn wordt de warmte CO2-vrij. Het flatgebouw uit de jaren ’70 gaat zelf energie opwekken door zonnepanelen op het dak. Door goed te isoleren verminderen we de CO2-uitstoot. Het energielabel van de woningen maakt een grote sprong van E naar A+ en A++. De maandelijkse woonlasten (huur + huurverhoging + energie) blijven voor de huurders, bij een gemiddeld energieverbruik, gelijk.

Woning voor de toekomst

De bewoners krijgen een comfortabele, energiezuinige en veilige woning door de isolerende maatregelen en zuinige installaties. Alle gevelkozijnen worden vervangen en de badkamer en toiletten in de meeste woningen gemoderniseerd. In de woningen is straks geen gas meer aanwezig; de nieuwe keukens zijn voorzien van een inductiekookplaat. Ook het flatgebouw krijgt een ingrijpende opknapbeurt; de entrees, bergingen en galerijen worden aangepakt en het gebouw wordt van top tot teen geïsoleerd.

Maatregelen tegen overlast

De bewoners blijven tijdens de renovatie in hun woning wonen. Er is kritisch naar de leefbaarheid en de impact van de totale renovatie gekeken. Renoveren in bewoonde staat valt niet mee voor de bewoners, het brengt altijd ongemak en lawaai met zich mee. Daarom zijn zoveel mogelijk maatregelen getroffen om het tijdens de werkzaamheden dragelijk te houden. De bewonersbegeleiders van Portaal en Woonsupport Plus zijn er om de bewoners te begeleiden en te ondersteunen tijdens de renovatiewerkzaamheden.