icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 05 november 2010

Singelkwartier Woerden: Commissaris te gast bij 'de bouwers van morgen'

Het zijn misschien wel de jongste bouwvakkers van Nederland. Vier leerlingen van het Minkema College kregen van de collega's van Bébouw en hun partners van Delta Projectontwikkeling de unieke kans om onder schooltijd in een loods zelf een echte modelwoning te bouwen. Commissaris van de Koningin van de Provincie Utrecht Roel Robbertsen opende donderdag tijdens een werkbezoek symbolisch de deur.

Jochem Pallada, Mike de Graaf, Jos van Esterik en Mike van Zuilen hebben heel wat uren in de loods gesleten. Maar het enthousiasme is ongekend. "We hebben ontzettend veel geleerd", klinkt het in koor. „Maatvoering, kozijnen plaatsen, tegelen, stukadoren, elektriciteit.”

Initiatiefnemer Egbert van den Bergh (directeur Bébouw) die ook  actief is in het samenwerkingsverband Woerdens Techniek Talent is onder de indruk van zijn jeugdige collega's: „Mooi om te zien wat deze jongens hier vol vlijt en enthousiasme presteren. Voor hen een prachtige kans om het vak te leren door kennis te maken met verschillende disciplines. En voor ons is dit een mooie manier om ons project onder de aandacht te brengen. Met een plattegrond of tekening verleid je de koper in deze tijd niet. En dit initiatief geeft de modelwoning net even iets meer aandacht.”

Vakmannen in spe

De talenten leerden de kneepjes van het vak van twee ervaren rotten. Oud-medewerkers van Bébouw Theo Vianen en John van Es hebben zich met met veel plezier over de leerlingen ontfermd: „In het verleden hebben we ook de nodige stagiairs begeleid. Maar dit zijn jongens van 15. Zo moet je hen ook benaderen. Ja; er zitten zeker veelbelovende vakmannen in spe tussen. De handigheidjes, zelf initiatieven nemen. Vaak merk je het aan kleine dingen.” Ook het Woerdense college en de commissaris van de Koningin waren zichtbaar gecharmeerd van het project. „Timmerman, metselaar, stukadoor; het is fantastisch om te zien hoe het bedrijfsleven en het onderwijs elkaar vinden en samenwerken om jongeren te enthousiasmeren een mooi technisch vak te leren,” complimenteerde de commissaris de initiatiefnemers. Uiteraard oogstten ook de leerlingen lof. „Met eigen handen een huis bouwen. Jullie mogen trots zijn.”