icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 16 november 2022

Samenwerking leidt tot bouw 250 woningen voor studenten en starters

Met de bouw van ‘Home of the Artists’ komen nabij het Berlijnplein 250 woningen voor studenten en woonstarters. Het is het resultaat van een inspirerende samenwerking tussen HKU, SSH, Gemeente Utrecht en Cazas Wonen. Bouwbedrijven Bébouw Midreth en G&S Bouw, beide onderdeel van VolkerWessels, hebben opdracht gekregen voor de realisatie van het gebouw dat is ontworpen door KCAP en Studio Nuy en van Noort.

HOTA wordt dé dynamische en creatieve gemeenschap voor HKU-studenten en starters in Utrecht met bijna 250 woningen. Op 14 november is de samenwerking gevierd op het bouwterrein.

“Leidsche Rijn Centrum groeit nog steeds en daarbij komt ook meer cultuur en creativiteit. HOTA is dan ook een welkome toevoeging aan de cultuur-as in deze wijk. De bewoners krijgen De Vrijstaat en RAUM als buren. Later volgt ook nog het Berlijnplein waar vijftig culturele organisaties in kunnen huisvesten. Daarmee is Leidsche Rijn Centrum het bruisende tweede stadshart van Utrecht”, aldus wethouder Eerenberg van Ruimtelijke Ordening.

De bouw start eind 2023, maar het bouwterrein trekt nu al alle aandacht. Dat is te danken aan het kunstwerk van Tessa van Vuren. Dat verrast en maakt nieuwsgierig.

‘Home of the Artists’ in één oogopslag

Tessa van Vuren vertaalde het toekomstbeeld in een bijzonder bouwbord: “Een mooie opdracht voor mij als 2D animator en illustrator. Als ik er met de trein langsrij ben ik hartstikke trots.”

Tessa is net afgestudeerd aan de HKU. Na een selectie werd ze uitverkozen om dit kunstwerk maken: “Ik kreeg alle vrijheid. Er moest een opvallend kunstwerk komen dat ook weergeeft wat er straks op dit zichtbare plekje in Utrecht gaat gebeuren. Daarom heb ik een vrolijke kunstenaarsgemeenschap getekend, die ook nog eens samenwerkt. Dat is ook de kern van het nieuwe woonconcept dat er komt. Als kunstenaar floreer je op een betaalbare plek om te wonen, te werken, andere kunstenaars te ontmoeten, elkaar te inspireren én te exposeren.” Het doek van acht bij vier meter dat op de bouwplaats staat, trekt inderdaad de aandacht: “Mensen vinden het leuk, het vertelt het verhaal van de ‘Home of the Artists’ in één oogopslag. Het is heel bijzonder dat zoveel partijen, HKU, de gemeente Utrecht, SSH en Cazas Wonen hier in investeren.”

Artiesten in wording

Het inspirerende gebouw, de verrassende binnentuin, maar vooral de gebruikers en bewoners maken straks van de ‘Home of the Artists’ een bruisend bolwerk.

In HOTA komen  ‘artiesten in wording’ vlak naast de Cultuur-as te wonen. In de atelierwoningen langs de Vilniusdijk tonen de studenten hun kunst aan de omgeving. Dit is een mooie kans voor beginnend kunstenaars om hun werk aan het grote publiek te presenteren. 

Ontmoeting

In de punt van het gebouw komt De BOEG, een ontmoetingsruimte voor de bewoners bedacht door de studenten. De studenten bedenken zelf de programmering, er komt ruimte voor bijvoorbeeld een wasbar, filmcafé, studieruimte of keuken en eethoek. Verder ontmoeten de bewoners elkaar in de studentenhuizen en in het groene binnengebied. Bijvoorbeeld aan dé Langste Tafel van Utrecht die er wordt neergezet.