icon-arrow-right
HomeNieuws Mauritshuis Den Haag: Opening

Mauritshuis Den Haag: Opening

Actueel

Het uitgebreide en gerenoveerde Mauritshuis in Den Haag opent vrijdagmiddag 27 juni met een feestelijke openingsceremonie de deuren van het museum. Bébouw Midreht heeft samen met Volker Staal en Funderingen (beiden onderdeel van VolkerWessels) de uitbreiding van het complete ondergronds casco gedaan. Het gaat dan om de ondergrondse funderingen, de bouwkuipen en de ruwbouw voor de uitbreiding van het museum.

Ontwerp

Het vernieuwde Mauritshuis is verdubbeld in oppervlakte door een ondergrondse uitbreiding naar het gebouw aan de overkant van de straat, het hoekpand van De Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte. Toch verandert er aan het karakter van het museum weinig. De uitstraling en de unieke huiselijke sfeer blijven door het ontwerp van Hans van Heeswijk architecten behouden.

Nieuwe entree en ondergrondse foyer

De meest in het oog springende verandering is de verplaatsing van de hoofdingang terug naar het voorplein. Bezoekers gaan niet meer via de oude dienstentree naar binnen, maar dalen met trap of lift af naar een lichte foyer die ondergronds de twee gebouwen met elkaar verbindt. Hierdoor kunnen voortaan de hekken voor het museum worden geopend. Door deze foyer onder het voorplein aan te leggen, blijft het straatbeeld intact.

Ondergronds verbinden

De uitbreiding van het zeventiende-eeuwse Mauritshuis naar het tegenovergelegen pand van De Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte was een complexe en spectaculaire onderneming. Het proces van het ondergronds verbinden van twee panden en het verlagen van de fundering (vijzelen) van de nieuwe vleugel is een hoogstandje op zich. Het kleine oppervlak waarop gewerkt moest worden en de locatie direct naast het torentje van de premier, middenin het politieke hart van Nederland, maakten het behoorlijk uitdagend.

Het Mauritshuis

Het Mauritshuis, Koninklijk Kabinet van Schilderijen, deelt het beste van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. De collectie wordt getoond in een fraai 17de-eeuws gebouw en bevat iconische schilderijen als Vermeers Meisje met de parel en Gezicht op Delft, Rembrandts laatste Zelfportret en Anatomische les, De stier van Paulus Potter, Het oestereetstertje van Jan Steen en Het puttertje van Carel Fabritius.

Den Haag Mauritshuis_006

Projecten

Alle projecten

Nieuws

Meer nieuws

Mauritshuis Den Haag: Hoogstandje diep onder Plein 26

Toveren op de vierkante meter. De uitbreiding van het Mauritshuis is eigenlijk niet meer dan de aanpassing van een 25 bij 25...

Mauritshuis Den Haag: Lichte foyer verbindt Mauritshuis met Plein 26

Het ontwerp van Hans van Heeswijk voor het Mauritshuis creëert meer ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen, evenementen...

+