icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 22 mei 2012

Mauritshuis Den Haag: Lichte foyer verbindt Mauritshuis met Plein 26

Het ontwerp van Hans van Heeswijk voor het Mauritshuis creëert meer ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen, evenementen en educatie, door een ondergrondse foyer te maken die het tegenovergelegen pand Plein 26 bij het museum betrekt. De werkzaamheden betreffende het casco zullen uitgevoerd worden door Bébouw Midreth en Volker Staal & Funderingen. Halverwege 2012 zal het project een aanvang nemen, het museum verwacht weer open te gaan in 2014.

Den Haag Mauritshuis_004

Toen drie jaar geleden een deel van het tegenovergelegen pand, Plein 26, vrijkwam, zag het Mauritshuis haar kans schoon om uit te breiden. Het museum heeft door de immer groeiende bezoekersstroom behoefte aan een nieuwe, meer toegankelijke en representatieve entree en aan flexibele tentoonstellingsruimtes. Ook wil het Mauritshuis haar educatieprogramma verbreden en verdiepen en is het interieur dringend aan renovatie toe.

Den Haag Mauritshuis_001

Ruimte aan de overkant

Plein 26 is onderdeel van de Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte, een langgerekt gebouw uit de jaren dertig, ontworpen in Art Decostijl door Jo Limburg.

 

Het Rijksmonument wordt in het ontwerp van Hans van Heeswijk betrokken bij het Mauritshuis door een moderne foyer, die het gebouw ondergronds verbindt met het classicistische stadspaleis. Zo verdubbelt het oppervlak van het museum.

Den Haag Mauritshuis_002

Licht en overzicht

Nadat de Rijksgebouwendienst de mogelijkheden van een onderdoorgang tussen de twee gebouwen had onderzocht en goedgekeurd, wees een jury onder voorzitterschap van Liesbeth van der Pol Hans van Heeswijk aan als architect. Van Heeswijk, spreekt van "een droomproject". In zijn ontwerp wil hij waarborgen dat bezoekers in een oogopslag de weg kunnen vinden. Hiervoor liet hij zich inspireren door musea als het Louvre in Parijs en het British Museum in Londen.

Den Haag Mauritshuis_006

Centraal in het ontwerp staat een groot ondergronds plein dat dienst doet als foyer. Het plein ligt ongeveer zes meter onder straatniveau, maar doordat het daglicht invalt door glazen delen, doet de ruimte licht en open aan. Het ondergrondse plein is meer dan een verbinding, maar een gebouw op zich, waar de bezoeker zich kan oriënteren op de route. Door de glazen delen kunnen bezoekers de gebouwen boven zich zien, waardoor ze weten waar ze zijn. De verschillende functies in de foyer, zoals garderobe en museumwinkel, zijn vormgegeven als meubels, waardoor de ruimte overzichtelijk blijft.

Den Haag Mauritshuis_003

Entree in ere hersteld

De foyer is van bovenaf te betreden, via een nieuwe lift en trap op het voorplein. In het ontwerp wordt de entree, nu aan de zijkant, weer teruggebracht naar de voorkant van het Mauritshuis. Links op het voorplein komen een lift en een open trap in een constructie van glas. Deze wordt als een grote lantaarn op het verder lege voorplein geplaatst. Het ijzeren hek rond het Mauritshuis gaat open, waardoor het gebouw een opener uitstraling krijgt.

Den Haag Mauritshuis_005

De kelder van het pand Plein 26 wordt verder uitgegraven en er wordt een verdiepingsvloer verwijderd.

 

Zo komt er licht en ruimte vrij voor de publieke functies, zoals de museumwinkel en het café. Het café is via de straat te betreden en biedt ook toegang tot het museum.

 

Hiertoe wordt de huidige entree van Plein 26 dichtgemaakt en de oorspronkelijke ingang op de hoek hersteld. Op de andere verdiepingen is ruimte voor tentoonstellingszalen en evenementenruimtes, een auditorium en kantoren.

Uitlenen van topstukken

Het budget voor het project is 22 miljoen euro. Dankzij een verhoging van de subsidie van het ministerie van OCW van 1,5 miljoen euro, een bijdrage van de BankGiro Loterij van 2,6 miljoen euro en steun van particulieren, fondsen en instellingen, wordt dit mogelijk gemaakt. Ook ontvangt het Mauritshuis geld voor het uitlenen van enkele topstukken, zoals het Meisje met de Parel, aan musea in Japan en de Verenigde Staten. Tijdens de sluiting van het Mauritshuis zijn andere topstukken van het museum waarschijnlijk te zien bij het Haags Historisch Museum.

Depot

Het depot krijgt ook meer ruimte. De schilderijen die niet worden tentoongesteld liggen nu opgeslagen in de bestaande kelder onder het voorplein van het 17de eeuwse stadspaleis. De kunstwerken komen in een besloten deel van de nieuwe kelder die nog een eindje doorloopt onder de straat naast het Mauritshuis.