icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 20 november 2012

Hoge Woerd Woerden: Klomp roest blijkt zwaard uit tijd Karel de Grote

Een grote roestige staaf? Nee, het eerste, echt tot de verbeelding sprekende bewijs dat in de tijd van Karel de Grote mensen in hartje Woerden rondliepen. Het zwaard uit de Karolingische periode (8ste tot en met de 10de eeuw) is gevonden in de bouwput van het kort - verblijfcomplex de Hogewoerd, het complex dat gebouwd wordt door Bébouw Midreth.

Bureau RAAP heeft bij het bouwrijp maken van dit terrein, begin dit jaar, archeologisch toezicht gehouden. Destijds dook al een eeuwenoud skelet op. Nu is bekend geworden dat in de modder ook deze voor Woerdense begrippen wereldvondst is aangetroffen. ,,We waren al aan het opruimen toen ik met de metaaldetector nog een rondje over het terrein liep. Het leek zo'n langwerpige scharnier van een boerenschuur," beschrijft amateur - archeoloog Hans Kooijman het object. Senior - archeoloog Erik Verhelst van RAAP: ,,Op röntgenfoto's kun je zien wat eronder schuilgaat: Een Frankisch zwaard met inlegwerk."

 

Bron: AD Woerden (19 november 2012)