icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 04 oktober 2012

Dierencentrum Harmelen: Veel animo voor zonnepanelen

Zoveel mogelijk daken van woningen en bedrijven voorzien van zonnepanelen. Dat heeft samenwerkingsverband Mijn Groene Hart Energie voor ogen. Gisteren was de aftrap. Het nieuwe dierenasiel in Harmelen geldt voor de initiatiefnemers als rolmodel'

Harmelen Dierenasiel_029

,,Dit is de toekomst," zegt Rolf Been, wijzend op het dak van zijn dierenasiel. Daarop behalve sedum (vetkruid) vele tientallen zonnepanelen. ,,Dit is hét voorbeeld van wat wij voor ogen hebben," vult Ton Kromwijk aan, die met zijn bedrijf mede voor de aanleg zorgde. In de hele gemeente Woerden moeten de komende jaren vele daken het voorbeeld van Been gaan volgen.

 

 

,,Met 1400 zonnepanelen zijn we nu al bezig," zegt pleitbezorger wethouder Bob Duindam. Hij doelt daarbij niet alleen op het dierenasiel en de naastgelegen praktijk. Het nieuwe Minkema College krijgt ruim vijfhonderd panelen, op het onderkomen van Gerritse zitten ruim driehonderd exemplaren en op het stadhuis worden momenteel vierhonderd panelen aangebracht. Zwembad Batenstein komt ook nog aan de beurt.

 

Al deze panelen bij elkaar leveren energie op, maar ze sorteren ook een drempelverlagend effect voor inwoners. Doordat ze allemaal onderdeel uitmaken van Mijn Groene Hart Energie kunnen inwoners gaan profiteren van korting op de aanschaf van eigen panelen op hun woning.

 

Dat Woerdenaren wel oren hebben naar de aanschaf van eigen zonnepanelen bleek gisteren tijdens de aftrapbijeenkomst. Ruim vijftig belangstellenden kregen tekst en uitleg over het initiatief, dat vorm moet gaan krijgen vanuit de samenleving zelf. ,,We willen mensen niets van bovenaf gaan verplichten, het initiatief moet uit de bewoners zelf gaan komen," legt Ton Kromwijk uit. Kromwijk Elektrotechniek is net als de Rabobank, Bébouw Midreth, de gemeente en waarschijnlijk ook woningcorporatie GroenWest betrokken bij het lokale initiatief. Hieruit moet een coöperatie van inwoners, bedrijven en sportverenigingen gaan ontstaan, die gezamenlijk zonnepanelen gaat kopen.

 

Duindam voegt daaraan toe dat ook warmtekoudeopslag en sedumdaken zoals bij het dierenasiel bij het initiatief passen, net zoals metingen van energieverbruik in woningen en het aanbrengen van extra isolatie. Allemaal om te komen tot minder verbruik, milieubesparing of, zoals bij de zonnepanelen, zelfs opwekking van energie.

 

Martijn Messing is betrokken bij veel vergelijkbare lokale initiatieven en gaf gisteren uitleg aan de Woerdense belangstellenden.,,Dit levert besparing op. Dat het geld scheelt, is voor de meeste mensen dé reden om te reageren. Je kunt zien dat dit leeft."

 

Bron: AD Woerden (4 oktober 2012)