icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Eindhoven

Woodgarden

Bébouw Midreth heeft voor eigen rekening en risico het project MyOwnHome Woodgarden in Eindhoven ontwikkeld en gerealiseerd. Plan Woodgarden is gelegen aan de Waterlinie in Meerhoven, een nieuwe woonwijk in Eindhoven. Het plan bestaat uit 69 zelf te ontwerpen grondgebonden woningen verdeeld over twee hoven (57 Hofwoningen en 12 Parkrandwoningen).

Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Bébouw Ontwikkelingsmaatschappij
Architect
M3H Architecten
Jaar oplevering
2018/2019

Ontwerp

Het plan Woodgarden heeft ons uitgedaagd om binnen sterk omlijnde wensen en kaders vanuit de gemeente Eindhoven een plan te maken waar iedereen zich in kon vinden en waar bovenal kopers heerlijk wonen. In de stedenbouwkundige visie stond dat de twee gekoppelde hoven een samenhangend en eenduidig karakter moesten krijgen. Als Bébouw Midreth wilde wij heel graag een woning aan de kopers aanbieden waar veel te kiezen valt. Het resultaat van keuzevrijheid is variatie, en dat wilden we benadrukken in de ontwerpen en realisatie van de woningen.

De Hofwoningen bestaan uit 5 verschillende woningtypes die variëren in breedte van 4,80 tot en met 6,00 meter. Daarnaast zijn er 14 verschillende ‘specials’, ieder uniek en met een bijzondere woonbeleving. De voorgevel op de begane grond en de eerst verdieping varieert. Binnen het bakstenen kader hebben de woningen een vlak met houten gevelbekleding, dat in drie houttinten mogelijk is, waaraan iedereen zijn eigen draai kan geven. Van een erker met daarboven een balkon, tot een mee-ontworpen bankje of een luifel boven de voordeur.

Doordat alle kopers eigen keuzes hebben gemaakt, hebben de langere rijen met woningen een prettige afwisseling. Een variatie die wordt versterkt door de verbijzonderingen op de hoeken die met witte gevels en poorten geaccentueerd worden. De poorten, die onderdeel zijn van het hofje, en naar de wandelpaden leiden, hebben een uitnodigend karakter en geven aan dat je een woongebied binnen loopt.

De Parkrandwoningen zijn met elkaar geschakeld via de in hout uitgevoerde berging en bestaan uit 2 lagen met een lessenaars dak. Door de grote breedte van de huizen was er veel mogelijk om de woning aan te passen naar heel specifieke woonwensen. Een bad- en slaapkamer op de begane grond was mogelijk, maar ook een werkkamer, of een schitterende tuinkamer. Bij de Parkrandwoningen hadden de kopers, net als bij de Hofwoningen, de mogelijkheid om een aantal gevelopties en indelingen naar eigen wens in te delen.

Binnen het plan is het parkeren opgelost zonder de woonomgeving te veel aan te tasten. In het binnenhof wordt geparkeerd. Het groene plantsoen en de autovrije stoepen rondom de parkeerhoven liggen hoger waardoor je over de geparkeerde auto’s heen kijkt en het groen echt een hoofdrol krijgt binnen het gebied. Op deze manier ontstaat een groen hof met rust waar kinderen veilig buitenspelen

Duurzaamheid

Alle woningen in Woodgarden zijn energiezuinig. De woningen zijn gasloos en aangesloten op de stadsverwarming van Eindhoven. Ook beschikken de woningen over een thermisch goed geïsoleerde schil in combinatie met kunststofkozijnen die onderhoudsarm zijn.

Alle kopers hebben de mogelijkheid gekregen om een aanvullend energiepakket te kiezen voor het energiezuiniger maken van hun woning. Dit energiepakket bestond uit 8 hoogwaardige zonnepanelen die het energieverbruik in de woningen aanzienlijk verlaagd. In combinatie met de aansluiting op de stadsverwarming maakt dit de woningen zeer energiezuinig.

De woningen zijn gerealiseerd in twee fasen. Eind 2017 is gestart met de bouw. Fase 1 (39 woningen) is opgeleverd vanaf eind 2018. Halverwege 2018 is gestart met de bouw van fase 2 (30 woningen), deze woningen zijn begin 2019 opgeleverd.