icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Hoofddorp

Nelson Schoenen

Bébouw Midreth heeft in combinatie met Wessels Zeist het distributiecentrum, groot ca. 6.700 m2, van Nelson te Hoofddorp gebouwd. Daarnaast is een kantoor van 1.500 m2 gerealiseerd.  

Status
Voltooid
Marktsegment
Distributiecentrum
Opdrachtgever
Nelson Schoenen Logie BV
Architect
Architectenburo Agterberg
Uitvoering
Bouwteam
Jaar oplevering
2012

Nelson

Onlangs nam Nelson Schoenen zijn nieuwe distributiecentrum in Hoofddorp in gebruik. De 7.000 m2 tellende ruimte biedt plaats voor de opslag van 550.000 paar schoenen en maakt de weg vrij voor de groeistrategie van het bedrijf. De inrichting van het magazijn is verzorgd door SSI Schäfer. "De verhuizing naar een groter pand was meer dan nodig om de groei bij te benen", zegt Hein op den Velde, directeur operations bij Nelson. "Op deze nieuwe locatie kunnen we al onze wensen verwezenlijken: ruim 1.650 m2 aan kantoorruimtes, vergaderruimtes, een proefwinkel met een opleidingslokaal voor onze winkelteams en 7.000 m2 aan logistieke ruimte. Voldoende mogelijkheden om de verdere groeistrategie naar 120 á 150 winkels te realiseren en onze online tak zowel logistiek als coördinerend onderdak te bieden. Bovendien zijn we onlangs een strategische samenwerking aangegaan met Wehkamp."

Drie verdiepingen

SSI Schäfer kreeg de opdracht voor de bouw van een drie-verdiepingen legbordstelling-etagevloerconstructie. Op den Velde: "In eerste instantie wilden we de huidige stellingen verhuizen, maar al snel kwamen we tot de conclusie dat de manier van werken in het nieuwe distributiecentrum anders zou worden. Dankzij de gesprekken met verschillende leveranciers zijn we op het idee gekomen om extra diepe rijen legborstellingen te gebruiken. Hierdoor kunnen we twee schoenendozen achter elkaar opslaan, zijn er minder gangpaden nodig en neemt de capaciteit van het magazijn toe. Bovendien hoeven onze medewerkers minder lange afstanden af te leggen, wat de efficiëntie weer ten goede komt. SSI Schäfer gooide hoge ogen door actief mee te denken en op maat gesneden oplossingen te bieden. Zo konden de legbordstellingen op maat worden gemaakt.

                                                                                                                                        

Door de legbordstellingen aan te passen aan de verschillende afmetingen van de schoenendozen, benutten we de ruimte zo efficiënt mogelijk en profiteren we van twee extra rijen legbordstellingen. Sowieso waren we erg gecharmeerd van de afwerking van de legborden. Het materiaal heeft zijn kwaliteit al lang bewezen. En ook niet onbelangrijk, SSI Schäfer heeft een gevestigde naam als een stabiele leverancier", aldus Op den Velde.

Stalen lamellenvloer

Nelsons belangrijkste eis was om met een partij in zee te gaan die een brandveilig magazijn kon opleveren. Het voorstel van SSI Schäfer voor de toepassing van een stalen lamellenvloer, als fraai alternatief voor de meer gangbare (maar brandbare) spaanplaten vloer of minder comfortabele stalen roostervloer, gaf de doorslag. Wij kregen de mogelijkheid om volledig mee te denken over de uitvoering van de lamellenvloer qua gatenpatroon, roleigenschappen en geluidsniveau. Het gebruik van een legbordstelling-etagevloerconstructie in combinatie met de stalen lamellenvloer heeft de vuurlast van het magazijn fors verminderd en een gigantische besparing opgeleverd.

Nieuwe opslagmethodiek werkt

Voor logistiek manager Hans van Es is inmiddels duidelijk dat het nieuwe magazijnconcept werkt: "Voorheen hadden we een legbordcapaciteit voor 300.000 schoenendozen en nu hebben we capaciteit voor maar liefst 550.000 schoenendozen. We merken ook aan het personeel dat de nieuwe opslagmethodiek voldoet en bovendien vormt de enorme overallvloer-constructie boven op de derde verdieping een perfect rangeerterrein, zodat de vloer in het magazijn schoon blijft. Als we het project over zouden moeten doen, zouden we het precies weer zo doen."

Nelson Schoenen bestaat uit onder andere 60 Nelson schoenenwinkels, 27 Ecco-brandstores en 6 Geox-brandstores. Daarmee staat het bedrijf in de top 5 van de Nederlandse schoenenmarkt.