icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 12 augustus 2011

Woerdens Techniek Talent: Investeren in de vakmensen van de toekomst

Bedrijven uit Woerden en omgeving bundelen krachten om de jeugd voor zich te winnen. Als ondernemers zijn ze in het dagelijks leven soms met elkaar in concurrentie. Maar wanneer het gaat om een gezamenlijk belang waar alle bedrijven op de lange termijn bij gebaat zijn, dan weten ze elkaar als goede bekenden te vinden. Samen met de gemeenten Woerden, Oudewater en alle middelbare scholen uit de regio heeft het bedrijfsleven met vertegenwoordigers uit de bouw, automotive, elektro - en installatietechniek en metaaltechniek het platform Woerdens Techniek Talent opgericht.

De jongeren van vandaag zijn de vakmensen van de toekomst

Het doel van Woerdens Techniek Talent is de voorspelde krapte op de arbeidsmarkt in de technische sector aan te pakken en de aansluiting tussen opleiding en praktijk te verbeteren. Het platform zet dan ook alle middelen in om kinderen en jongeren bewust te maken van de betekenis van techniek voor onze samenleving, en om hen te motiveren te overwegen een technische opleiding te volgen. De jongeren van vandaag zijn immers de vakmensen van de toekomst. Daarnaast ondersteunen de onderlinge partners elkaar in gezamenlijke doelen. De onderwijsinstellingen vervullen de stageplaatsen van de bedrijven en de opleiders weten de bedrijven te vinden als het zij materialen en gereedschappen nodig hebben om hun lessen zo praktijkrealistisch mogelijk te maken. Zo zijn er stimulerende initiatieven ontstaan: met de ondersteuning van de automotivebedrijven hebben mbo-leerlingen van losse onderdelen een auto gebouwd. Leerlingen van de afdeling bouw hebben in opdracht van een van de deelnemende bouwbedrijven een modelwoning gebouwd, onder toezicht van gepensioneerde vakmensen. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het bouwen van een boot. Op deze manier geeft Woerdens Techniek Talent de jongeren de gelegenheid kennis te maken met de praktijk in hun vakgebied.

De leukste schooldag van het jaar: een bezoek aan de Techniek Driedaagse

Woerdens Techniek Talent onderhoudt ook nauwe contacten met de regionale basisscholen; zij bieden de groepen 7 en 8 excursies aan en organiseren evenementen die de kinderen met techniek in aanraking brengen. Een van die evenementen is de Techniek Driedaagse, die dit jaar in november voor de derde keer gehouden wordt. Tijdens de Techniek Driedaagse maken de kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool op speelse wijze kennis met techniek in de breedste zin van het woord. Zij doen mee aan workshops op het gebied van bouw, metaaltechniek, elektrotechniek, installatietechniek, vervoer, en beeld & geluid, die de deelnemers van Woerdens Techniek Talent speciaal voor hen organiseren. Gedurende drie dagen zetten de bedrijven mensen en materialen in om het de kinderen zo veel mogelijk naar de zin te maken, en hen ook daadwerkelijk iets bij te brengen. Glunderende kindersnoetjes en enthousiaste leraren zijn het resultaat. Naast de drie dagen waarop verschillende basisscholen het evenement bezoeken, is er ook een speciale avondopenstelling waar kinderen met hun ouders naartoe kunnen om hen te laten zien wat ze op de Techniek Driedaagse hebben meegemaakt. Immers, ouders hebben veel invloed bij de keuze voor de vervolgopleiding van hun kind. Tijdens de vorige editie van het bruisende evenement, werd deze avond druk bezocht.

De toekomst zal het leren

Woerdens Techniek Talent is sinds 2009 actief. In de tussenliggende tijd is er in de samenwerking tussen het bedrijfsleven en de onderwijsinstellingen al een hele grote sprong voorwaarts gemaakt. Of de inspanningen ook effect hebben op een toename van de instroom van leerlingen op technisch onderwijs is nu nog niet meetbaar. Dat zal de toekomst leren.