icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 11 november 2011

Woerdens Techniek Talent: Scholieren proeven aan techniek

Metselen, aan auto's sleutelen, fotolijstjes maken en naambordjes lassen. Ruim 2400 leerlingen van basisscholen en middelbare scholen uit de regio Woerden maken deze week tijdens de Techniek 3-daagse kennis met techniek.

In een loods van Bébouw Midreth is het een drukte van belang. Er is net een nieuwe groep VMBO leerlingen gearriveerd die aan hun eerste workshop beginnen. Voor de derde keer wordt de Techniek 3-daagse georganiseerd. In drie dagen kunnen scholieren uit groep 7 en 8 en 2e jaars VMBO leerlingen uit Woerden en omstreken ‘proeven' aan technische beroepen. Naar hartenlust kunnen zij lassen, banden plakken, metselen, timmeren, auto's uitdeuken. Het programma staat boordevol activiteiten om de jongeren te interesseren voor techniek.

Woerden Techniek Talent_009

Succesvolle samenwerking

De organisatie komt uit handen van Stichting Woerdens Techniek Talent. Een samenwerking tussen bedrijven en onderwijsinstellingen uit de regio Woerden, Provincie Utrecht en Technocentrum Utrecht. Egbert van den Bergh is initiatiefnemer en directeur van bouwbedrijf Bébouw Midreth: "In de toekomst dreigen er grote tekorten aan technisch personeel."

 

 

"Daarom zocht ik ruim 3 jaar geleden contact met scholen om ondersteuning te bieden in het technisch onderwijs. Het balletje ging snel rollen. Niet alleen de onderwijsinstellingen zagen het nut in, al snel haakten er meer bedrijven aan."

 

Het initiatief is uitgegroeid tot een succes. Bij de Stichting Woerdens Techniek Talent zijn nu zestig bedrijven aangesloten met technische specialismen als bouw, metaal, autotechniek, installatie- en elektrotechniek, ICT en licht en geluid. Daarnaast ontvangt de stichting subsidies van overheid en provincie.

Woerden Techniek Talent_004

Win-win

"We scoren op meerdere vlakken. Naast het verbeteren van het technisch onderwijs, bevorderen we de instroom voor technische opleidingen. En het netwerk van de onderwijsinstellingen en bedrijven is groter. Zo zijn stageplekken en juiste lesmateriaal nu in een mum van tijd geregeld," zegt Egbert van den Bergh. Deze win-win situatie beperkt zich niet tot de regio Woerden. "Het is zelfs een voorbeeld voor andere delen in het land. In Amersfoort willen ze ditzelfde initiatief opstarten."

 

Opvallend tijdens de Techniek 3-daagse is het enthousiasme onder de vele vrijwilligers. Een groot deel daarvan bestaat uit jonge techneuten van de aangesloten bedrijven. "Dit stimuleren we bewust. Zij schelen maar een paar jaar met de scholieren en kunnen dus gerichter op de belevingswereld uitleg geven."

Toekomst van techniek

De leerlingen rennen van de ene naar de andere kant van de loods om maar niets te hoeven missen. Egbert van den Bergh kijkt de loods in: "Dit is nu de toekomst van de techniek. Over een aantal jaar hopen we ze bij onze bedrijven te verwelkomen."