icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 23 februari 2012

Woerdens Techniek Talent: Roep om techniekschool

Woerdens Techniek Talent breidt verder uit. Bundel alle technieklokalen van Woerdense scholen en breng het geheel onder op een nieuwe locatie, waar alle techniektalenten samen onderwijs volgen. Dat is de wens van Egbert van den Bergh, voorzitter van de stichting Woerdens Techniek Talent.

,,Er moet ook ruimte zijn voor hooggeschoolden,'' zegt hij. Zo'n 'technasium' moet volgens hem een inspirerende plek worden voor alle talenten. ,,Eén locatie is veel efficiënter dan al die verschillende technieklokalen. Het zorgt bovendien voor kwaliteitsverbetering."

Woerden Techniek Talent_008

Het idee van één van de bedenkers van de stichting Woerdens Techniek talent (WTT) is revolutionair, maar dat was de organisatie enkele jaren geleden ook al. De techniekdag voor havoleerlingen die wordt gehouden is ook een noviteit van de stichting, die maar door blijft groeien. Nu doen jaarlijks al 2500 basisschool- en vmbo-leerlingen mee met de techniekdriedaagse in het najaar. ,,In eerste instantie moesten we de scholen zelf benaderen, nu schrijven ze ons aan met de vraag wanneer hun leerlingen weer mee mogen doen."

Woerden Techniek Talent_002

De stichting is dus een succes. ,,Het is ook uniek," vindt Van den Bergh. Want een soortgelijke samenwerking tussen bedrijfsleven, scholen en gemeenten is nergens anders te vinden. Aangesloten zijn inmiddels meer dan zestig vooral Woerdense bedrijven, de gemeente Montfoort, Oudewater en Woerden én vijf scholen. Kaalsbeek, Minkema, ID-College, ROC en Wellant College willen allemaal jongeren enthousiast maken voor een technische opleiding.

Woerden Techniek Talent_003

De bedrijven doen mee omdat ze ook in de toekomst voldoende geschoold personeel willen hebben. Komende jaren dreigt in Nederland een tekort van tienduizend werknemers in technische functies door vergrijzing, gebrek aan aanwas en crisis. Het enthousiasmeren van leerlingen die wel iets zien in een carrière als automonteur, metselaar, timmerman of een ander technisch beroep, is de bedrijven daarom wel wat waard. ,,We hebben meer dan alleen maar uitvoerende nodig," verduidelijkt Van den Bergh de nieuwe uitbreiding met havoleerlingen.

Woerden Techniek Talent_006

Ook mensen die HBO-bouwkunde willen doen of juridische scholing krijgen zijn hard nodig bij op techniek gerichte bedrijven. De havodagen eind maart zijn nog een proef, maar de kans is groot dat uitbreiding met leerlingen van het atheneum en gymnasium volgt. WTT wil hen allemaal kennis laten maken met de mogelijkheden en advies geven over studiekeuzes, gericht op techniek. ,,Er is het afgelopen jaar bijna € 200.000 in het Woerdense onderwijs gepompt," aldus Van den Bergh.

Dat geld gaat niet alleen voor de techniekdriedaagse en dit jaar de havodagen. Ook steken bedrijven geld in de bouw van bijvoorbeeld een auto en een boot door leerlingen van het Minkema en in andere activiteiten.

Bron: AD Woerden (23 februari 2012)