icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 24 september 2012

Stedelijk Museum Amsterdam: Geopend door Koningin Beatrix

Koningin Beatrix heeft afgelopen zaterdag in Amsterdam het vernieuwde Stedelijk Museum geopend. Het museum was sinds 2004 dicht vanwege een grootscheepse verbouwing en uitbreiding. Het openingsprogramma was alleen voor genodigden, vanaf zondag was het museum ook weer open voor het publiek. Behalve de opening waren daarin optredens te zien van onder anderen De Jeugd van Tegenwoordig, zangeres Wende Snijders, schrijver Joost Zwagerman en harpiste Lavinia Meijer. Verder waren er gesprekken met kunstenaars, onder wie Jan Dibbets, Marlene Dumas, Petra Blaisse en het ontwerpersduo Viktor & Rolf.

Amsterdam Stedelijk Museum_017

Burgemeester

Eberhard van der Laan van Amsterdam hoopt dat het Stedelijk Museum weer dé aanjager wordt van moderne kunst in Nederland.

 

''We hopen op zinderende en controversiële programma's, die de zinnen prikkelen, de gedachten bezig houden en de tongen losmaken'', zei hij tijdens de openingsceremonie.

Amsterdam Stedelijk Museum_014

Proces

De kritiek op de architecten, het ontwerp, de aannemer, de directeur en het gemeentebestuur ''kan ons nog steeds hard in de oren klinken'', aldus Van der Laan. 

''Maar ik denk dat we het moeten zien als een teken van de grote betrokkenheid van de burgers van Amsterdam bij het wel en wee van hun Stedelijk.'' Directeur Ann Goldstein hoopt ''dat de hele wereld geïnspireerd zal zijn door dit instituut''.

Amsterdam Stedelijk Museum_016

Kunst

Het museum opent met de tentoonstelling Beyond Imagination. Hierin zijn werken van twintig in Nederland wonende kunstenaars te bewonderen. Het gaat om onder andere de Brit Rory Pilgrim en de Nederlander Jan van Toorn. Een groot deel van het nieuwe museum is voor het eerst gewijd aan design. In 14 zalen is vormgeving te zien sinds 1870, met als hoogtepunt een authentieke slaapkamer die is ontworpen door Gerrit Rietveld.