icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 10 mei 2011

Stedelijk Museum Amsterdam: Eerste panelen aangekomen op Museumplein

De eerste grote panelen van de nieuwe buitengevel van het Stedelijk Museum zijn op het Museumplein aangekomen. Dinsdagochtend 10 mei zijn de panelen van 3 meter breed en met een lengte tot 15 meter zijn per oplegger vervoerd vanuit de werf in Lelystad waar ze zijn gemaakt. Het inmeten en plaatsen van de panelen vereist grote nauwkeurigheid. Naar verwachting is dit najaar de volledige gevel geplaatst en afgewerkt.

Witte ‘Badkuip'

Voor de bovenzijde van de buitengevel, de zogenaamde ‘Badkuip', worden in totaal ongeveer 125 panelen gebruikt met een totale oppervlakte van ongeveer 2700 m2. De losse panelen zijn gemaakt van een speciale kunststof waardoor het oppervlak van de volledige gevel uiteindelijk naadloos wit kan worden uitgevoerd. Het lichte vezelversterkte composietmateriaal, een combinatie van koolstof en Twaron, is gesponsord door het Japanse bedrijf Teijin, en wordt onder meer toegepast in scheepsrompen en kogelwerende vesten.

Inpassen eerste gevelpanelen

Het plaatsen van de gevelpanelen luistert tot op de millimeter nauwkeurig. Ze worden gemonteerd op nokken die zijn bevestigd aan de staalconstructie van de uitbouw. Bij de eerste panelen zal de montageploeg op de bouwplaats nog het nodige pas- en meetwerk moeten verrichten. Naar verwachting neemt dit enkele weken in beslag. Om ervoor te zorgen dat het plaatsen van de panelen geen hinder ondervindt van de weersomstandigheden en rondvliegend stof en vuil, is de bouwplaats vrijwel volledig afgesloten met wit plastic zeil.

Wanneer de eerste panelen exact op maat zijn gemaakt worden deze definitief bevestigd en gelijmd. Het plaatsen, afwerken en kleuren van de volledige buitengevel gaat in de zomer door en duurt tot dit najaar.

Hervatting nieuwbouw

VolkerWessels heeft begin april de bouwwerkzaamheden hervat, nadat deze in februari stil waren komen te liggen na het faillissement van Midreth. Inmiddels zijn de gecontracteerde onderaannemers en leveranciers weer volledig aan het werk. De afgelopen weken is gestart met het afmaken van onder meer de glasgevel aan de onderzijde van de uitbouw.

 

De uitbouw wordt 120 bij 24 meter, en 15 meter hoog. In de ‘Badkuip' komen straks een grote expositieruimte met daarboven de kantoren. Op de begane grond komt de entreehal, het restaurant en de museumwinkels. Onder de grond is een kelder aangelegd waarin de grootste expositieruimte van het museum komt (1100m2), met de bibliotheek en educatieve ruimtes.

Oudbouw open

Het gerenoveerde historische museumgebouw is open. Hier is momenteel de tentoonstelling Temporary Stedelijk 2 te zien. De komende maanden treedt de gemeente in overleg met de directie van het Stedelijk Museum om een openingsdatum voor het nieuwe museum te bepalen.