icon-arrow-right
HomeNieuws Stedelijk Museum Amsterdam: Eerste panelen aangekomen op Museumplein

Stedelijk Museum Amsterdam: Eerste panelen aangekomen op Museumplein

Actueel

De eerste grote panelen van de nieuwe buitengevel van het Stedelijk Museum zijn op het Museumplein aangekomen. Dinsdagochtend 10 mei zijn de panelen van 3 meter breed en met een lengte tot 15 meter zijn per oplegger vervoerd vanuit de werf in Lelystad waar ze zijn gemaakt. Het inmeten en plaatsen van de panelen vereist grote nauwkeurigheid. Naar verwachting is dit najaar de volledige gevel geplaatst en afgewerkt.

Witte ‘Badkuip'

Voor de bovenzijde van de buitengevel, de zogenaamde ‘Badkuip', worden in totaal ongeveer 125 panelen gebruikt met een totale oppervlakte van ongeveer 2700 m2. De losse panelen zijn gemaakt van een speciale kunststof waardoor het oppervlak van de volledige gevel uiteindelijk naadloos wit kan worden uitgevoerd. Het lichte vezelversterkte composietmateriaal, een combinatie van koolstof en Twaron, is gesponsord door het Japanse bedrijf Teijin, en wordt onder meer toegepast in scheepsrompen en kogelwerende vesten.

Inpassen eerste gevelpanelen

Het plaatsen van de gevelpanelen luistert tot op de millimeter nauwkeurig. Ze worden gemonteerd op nokken die zijn bevestigd aan de staalconstructie van de uitbouw. Bij de eerste panelen zal de montageploeg op de bouwplaats nog het nodige pas- en meetwerk moeten verrichten. Naar verwachting neemt dit enkele weken in beslag. Om ervoor te zorgen dat het plaatsen van de panelen geen hinder ondervindt van de weersomstandigheden en rondvliegend stof en vuil, is de bouwplaats vrijwel volledig afgesloten met wit plastic zeil.

Wanneer de eerste panelen exact op maat zijn gemaakt worden deze definitief bevestigd en gelijmd. Het plaatsen, afwerken en kleuren van de volledige buitengevel gaat in de zomer door en duurt tot dit najaar.

Hervatting nieuwbouw

VolkerWessels heeft begin april de bouwwerkzaamheden hervat, nadat deze in februari stil waren komen te liggen na het faillissement van Midreth. Inmiddels zijn de gecontracteerde onderaannemers en leveranciers weer volledig aan het werk. De afgelopen weken is gestart met het afmaken van onder meer de glasgevel aan de onderzijde van de uitbouw.

 

De uitbouw wordt 120 bij 24 meter, en 15 meter hoog. In de ‘Badkuip' komen straks een grote expositieruimte met daarboven de kantoren. Op de begane grond komt de entreehal, het restaurant en de museumwinkels. Onder de grond is een kelder aangelegd waarin de grootste expositieruimte van het museum komt (1100m2), met de bibliotheek en educatieve ruimtes.

Oudbouw open

Het gerenoveerde historische museumgebouw is open. Hier is momenteel de tentoonstelling Temporary Stedelijk 2 te zien. De komende maanden treedt de gemeente in overleg met de directie van het Stedelijk Museum om een openingsdatum voor het nieuwe museum te bepalen.

Projecten

Alle projecten

Nieuws

Meer nieuws

Stedelijk Museum Amsterdam: Uitgekiende mix van vezels en harsen houdt ‘badkuip’ strak

De drie dilataties in de gevel van het nieuwe Stedelijk Museum zijn in de praktijk overbodig. Want dankzij een uitgekiende mix...

Stedelijk Museum Amsterdam: Geopend door Koningin Beatrix

Koningin Beatrix heeft afgelopen zaterdag in Amsterdam het vernieuwde Stedelijk Museum geopend. Het museum was sinds 2004...

Stedelijk museum Amsterdam: Bouwkundig opgeleverd

Het Stedelijk Museum is bouwkundig opgeleverd. VolkerWessels heeft daarmee de planning gehaald die met de gemeente...

+