icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 11 januari 2013

Retail Kalverstraat-Rokin Amsterdam: ‘Slopen en heien met de bewoners er boven’

Midden in Amsterdam, tussen het Rokin en de Kalverstraat, is de grondige renovatie gestart van vier panden, waarin tot voor kort vier winkels gehuisvest waren. In Kalverstraat 31-33 en Rokin 28-30 wordt één grote winkel gevestigd. Op de bovenste etage komen drie appartementen van elk circa 80 m2. Hoewel 90 % van de gebouwen wordt gesloopt, mogen de bewoners van de appartementen op de eerste en tweede verdieping, tijdens de verbouwing blijven wonen.

"We zijn volop aan het slopen en het heien met de bewoners boven ons", realiseert projectleider Richard Daelman van Bébouw Midreth zich. De renovatie vraagt om slimme oplossingen, want er is sprake van ruimtegebrek. Er komt een extra verdiepingsvloer, de begane grondvloer wordt een halve meter verlaagd en er wordt met een kuipdamwand een kelder gerealiseerd. "Ingrijpend", vindt Daelman. "Je hebt ook te maken met het feit dat je een kelder gaat maken met gezamenlijke bouwmuren. We halen een stuk fundatie weg, dus we moeten de bouwmuur opvangen. Hiervoor maken we een tafelconstructie." Omdat de bestaande begane grondvloer verlaagd wordt, worden ook daar bestaande funderingsbalken weggehaald. Dit wordt opgelost met een stalen stutconstructie.

De werkzaamheden staan onder druk, want begin mei moet de winkel al casco worden opgeleverd en voor de bouwvak van 2013 ook de appartementen. "We kregen eind juni de opdracht en we zijn meteen de volgende dag begonnen", vertelt Daelman. Veel kon Bébouw toen nog niet verrichten, want eerst moest er asbest gesaneerd worden op Rokin 28.

Ondertussen moet ook rekening gehouden worden met andere logistieke uitdagingen. In de Kalverstraat mag tot 11.00 uur gelost worden, dus een kraan kan niet geplaatst worden.

"Ik moet toch zien dat de staalconstructie voor het prefab trappenhuis ingebracht wordt. Deze gaan we daarom waarschijnlijk 's nachts plaatsen." Daelman blijft er heel rustig onder. "Dat weet je met een renovatie: je moet flexibel zijn en optimaal presteren. Dat is het." Aan de gevel mag niets gewijzigd worden, maar door onder meer het stralen, spuiten en poedercoaten van de hekwerkjes, de toepassing van zink en leien en aan de onderkant Iers hardsteen, krijgen de panden wel een modernere uitstraling.

De materialen zijn puur uit esthetische overwegingen geselecteerd. In de winkel zal het metselwerk in het zicht blijven en het constructieve beton van de vloer wordt gepolijst. "We gaan er een prachtige winkel van maken, een aanwinst voor de stad en een verrijking van het winkelaanbod op het Rokin en in de Kalverstraat."

 

Bron: Stedenbouw (december 2012)