icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 02 maart 2012

Pluswonen: Veel minder CO2

De bouw van PlusWoningen kan een milieubesparing van 200.000 ton CO2 opleveren. Nu is de CO2 uitstoot van een standaard PlusWoning iets minder dan 300 ton per woning bij een levensduur van 75 jaar; de ambitie is om dit terug te brengen naar 100 ton. PlusWonen realiseert zo'n 1000 woningen per jaar. Door de hele keten door te lichten valt dus 200.000 ton CO2 te besparen.

Pluswonen_002

Ambitie

VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling (BVGO) is gestart met het betreden van de CO2 -ladder. BVGO heeft de ambitie uitgesproken om de eerste helft van 2012 op trede 4 te komen van deze ladder. Om dat te bereiken wordt het nieuwbouwconcept PlusWonen nog duurzamer gemaakt. Dit wordt gedaan door de hele keten, van het winnen van grondstoffen tot afvalverwerking, aan te passen. De tussenliggende stappen zijn productie van de woning, transport, gebruik van de woning, en sloop.

Ketenanalyse

PlusWonen is nu al 10% zuiniger dan de geldende EPC-norm. Verder winst wordt gehaald door slimmere materialen te kiezen, slimmer te ontwerpen of slimmer te bouwen. Dit kan onder andere door:

  • meer prefab, minder bouwplaats
  • betere isolatie
  • bouwtijd verkorten
  • toekomstige bewoner meer inzicht in de energiekosten gevel

CO2-ladder

De CO2 -ladder is een instrument, oorspronkelijk bedacht door ProRail, dat (virtuele) korting geeft op aanbestedingen. Hoe hoger een partij op de ladder komt, hoe meer (fictieve) korting op de prijs die is ingediend.