icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 03 februari 2012

MyOwnHome: Nieuw huis voor anderhalve ton

Plan corporatie en bouwbedrijf   Woerden. Een compleet huis voor ruim anderhalve ton. Woningcorporatie Groenwest en bouwbedrijf Bébouw Midreth gaan dit plan verwezenlijken op het terrein naast De Sluis en dat van de vroegere Keerkringschool. Ze rekenen wel op (financiële) steun van de gemeente.

De woningcorporatie en de bouwer hopen op die manier goedkopere woningen op de lokale markt te krijgen. Het terrein naast sociale werkvoorziening De Sluis aan de Steinhagenseweg biedt ruimte aan ongeveer 150 huur- en koopwoningen. Aan de Jan Steenstraat in het schilderskwartier, waar voorheen de Keerkringschool zat, is ruimte voor een kleine twintig stuks. Het zijn twee plekken die al langere tijd op bebouwing wachten en snel beschikbaar kunnen zijn.

My Own Home_001

Eengezinswoningen op deze plekken kunnen voor 'on-Woerdense prijzen' van € 150.000,- tot  €170.000,- worden aangeboden. Kleinere startershuizen zijn zelfs haalbaar voor zo'n € 130.000,-. Door goedkope bouw komt de doorstroming op de huizenmarkt weer op gang. De truc is op heel veel onderdelen van zo'n nieuwbouwproject te besparen. Het moederbedrijf van Bébouw Midreth, VolkerWessels, heeft een werkwijze ontwikkeld waarbij alleen het casco (het 'geraamte') van het huis min of meer vaststaat. De gegadigde 'klikt de woning bij elkaar', beschrijft Bas Dijkgraaf, projectontwikkelaar bij Bébouw Midreth de werkwijze.

My Own Home_002

De aspirant-koper kan de breedte van de woning bepalen en maakt vervolgens een keuze uit de verschillende modules. "Je kiest bij voorbeeld de gevel en de badkamer naar keuze. De koper krijgt vrijheid binnen een vaststaande standaard," aldus Dijkgraaf.

De woningcorporatie biedt vervolgens de koophuizen aan met dit geval een eerste recht van terugkoop voor Groenwest bij vertrek van de bewoner. "Zo blijven de huizen beschikbaar voor de sociale markt en voorkom je dat het een eenmalige vertoning wordt," aldus directielid Peter Korzelius van Groenwest. Wel vragen bouwer en corporatie van de gemeente ook een stap in dezelfde richting. Woerden zou de grond tegen een gereduceerde prijs moeten inbrengen, maar dat hoeft geen "weggeefprijs", te zijn, onderstreept Korzelius.

"Je moet je in zo'n project niet rijk rekenen, het moet realistisch zijn," aldus Dijkgraaf. "We moeten de handen ineen slaan. Op deze manier kunnen wij bouwen, kan de corporatie mensen huisvesten en kan de gemeente z'n doenstelling in de woningproductie halen." 

 

Bron: AD Woerden (31 januari 2012)