icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 08 maart 2012

Dierencentrum Harmelen: 'Geen gewone eerste paal'

Het nieuwe Woerdense asiel dat bij Harmelen in aanbouw is wordt gebouwd door aannemer Bébouw Midreth te Mijdrecht. Het asiel wordt groter dan in eerste instantie noodzakelijk. Er wordt namelijk rekening mee gehouden dat meer gemeenten van het asiel gebruik willen gaan maken om aan hun opvangverplichting voor dieren te voldoen, zodra ze het eindresultaat zien.

Harmelen Dierenasiel_002

Nu de bouw van het asiel aan de Reijerscop Overgang is begonnen, zal de komende maanden steeds beter zichtbaar waar dieren uit de wijde omtrek straks worden opgevangen. Woerden, maar ook Montfoort, Oudewater en Bodegraven-Reeuwijk, laten vanaf eind dit jaar dieren naar Harmelen brengen door de stichting dierenhulpverlening Woerden. Wethouder Bob Duindam verwacht dat meer gemeenten gebruik zullen willen maken van het asiel, zodra ze het asiel zelf en de op steenworp afstand daarvan te realiseren dierenartsenpraktijk zien.

Harmelen Dierenasiel_006

Vooral van het Woerdense onderkomen dat de Woerdense dierenarts Rolf Been laat neerzetten, 1200 m2 mét een verdieping, verwacht hij in die zin veel. In het asiel zou straks ruimte genoeg zijn voor gemeenten als Nieuwegein en IJsselstein. Het naburige Leidsche Rijn is echter niet in beeld, omdat dieren daarvandaan via de A12 naar het asiel aan de andere kant van Utrecht gaan. Dit tot verbazing van wethouder Duindam.

Harmelen Dierenasiel_004

Wie over de A12 vanuit Utrecht richting Woerden rijdt, kan sinds deze week net na het nieuwe viaduct bij Harmelen een blik werpen op de bouwwerkzaamheden aan de rechterkant van de route. Hier verrijst de komende maanden het complex, dat ook leerplekken biedt voor studenten van de Universiteit van Utrecht die zich bezighouden met landbouwhuisdieren. Nieuw is verder dat in het asiel behalve honden en katten ook siervogels, konijnen en cavia's hun eigen ruimte krijgen. Zelfs aan egels wordt gedacht.

Harmelen Dierenasiel_007

,,Dit is geen gewone eerste paal, dit is een mijlpaal," zegt Barth Bremer over het begin van de bouw van het asiel. ,,Bijna tien jaar praten we hier nu over en nu is het zover," weet de oud-voorzitter van de nauw verbonden vrijwilligersstichting dierenhulpverlening Woerden. Bremer is voorzitter van de stichting Dieren Opvang Centrum Reijerscop. Medebestuurslid Rolf Been laat weten dat hij nooit heeft getwijfeld aan de komst van het asiel. ,,Maar spannend is het wel, nu het zover is."

Harmelen Dierenasiel_005

Hij is nu grofweg vier jaar betrokken bij de nieuwbouw ten zuiden van de bebouwde kom van Harmelen, waarvan hij hoofdfinancier is. Vlakbij de tennisvelden en het zwembad in de Woerdense kern, vervangt het nieuwe dierenasiel het huidige onderkomen dat de stichting gebruikt: het asiel Singelspoor aan de Singel nabij het station Woerden. In het ontwerp is veel aandacht besteed aan dierenwelzijn en duurzaamheid. Het complex gaat voor een groot deel in de eigen energiebehoefte voorzien.

Harmelen Dierenasiel_008

Rolf Been hoopt beheerder Stof Slomp van het oude asiel te verwelkomen bij de oplevering van zijn nieuwe asiel. Volgens directeur Egbert van den Bergh van Bébouw is dierendag (4 oktober) een haalbare datum om het langverwachte nieuwbouwproject op te gaan leveren.

 

Bron: AD Woerden (8 maart 2012)

 

Beeld: Alex de Kuijper