icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 28 juli 2012

Bébouw Midreth, Gemeente Woerden, Kromwijk Elektrotechniek, Rabobank en GroenWest voorop met zonnecellen

Zonnecellen op zo veel mogelijk daken in de stad. Dat Woerdense streven moet navolging krijgen in andere plaatsen in het Groene Hart, vindt mede-initiator Ton Kromwijk. 'De term solarcity klinkt al.'

Kromwijk Elektrotechniek wil samen met woningcorporatie GroenWest, Bébouw Midreth, Rabobank en de gemeente zonne-energie zo toegankelijk mogelijk maken in Woerden. Zo veel mogelijk bedrijven en inwoners moeten zonder al te veel belemmeringen kunnen kiezen voor het gebruik van milieuvriendelijke energiebronnen. Als het aan de initiatiefnemers ligt, wordt Woerden een voorloper op het gebied van energieopwekking via zonnecellen, met vele honderden gebruikers.

 

Met name daken zijn in beeld in beeld voor de plaatsing van nieuwe panelen in de stad. Begonnen wordt met een proef op het stadhuis aan de Blekerijlaan. Op het platte dak van dit kantoorpand komen vanaf september zonnepanelen te staan. ,,Die proef slaagt," zegt Ton Kromwijk, die daarvan op voorhand al overtuigd is. Wat volgt, is een proef in de herfst, op tientallen woningen van GroenWest, zo geeft een woordvoerder van de woningcorporatie aan.

Korting

Momenteel wordt bekeken welke woningen zich het best lenen voor de proef, waarbij de bewoners zelf en ook andere potentiële kopers van dichtbij kunnen bekijken wat de mogelijkheden zijn. Vervolgens kunnen zij besluiten of ze tot aanschaf overgaan. Hoe meer deelnemers des te hoger de korting, is het principe achter de beoogde bulkinkoop.

 

,,Naast dat het goed is voor het milieu willen we niet afhankelijk zijn van externe energieleveranciers verwoordt Egbert van de Bergh van Bébouw Midreth achter deze bundeling van krachten. ,,Daarom gaan we duurzame energie promoten," vult Tom Kromwijk aan. Hij noemt "Zwollezonstad" als voorbeeld van de actie met collectieve aanschaf van milieuvriendelijke energieopwekkers. Ook een Montfoorts initiatief vertoont gelijkenissen. Daar staat sinds dit jaar voor 600 vierkante meter zonnepanelen op het stadskantoor en gebruikt ook het Knopenbad zonne-energie. Maar dat initiatief is 'niet toegankelijk' voor particulieren en dat is in Woerden júist wel de bedoeling.

 

Het project krijgt de naam 'Mijn Groene Hart Energie". Kromwijk: ,,Na uitbreiding naar andere plaatsen wordt dat bijvoorbeeld Mijngroenehartenergie Alphen of Gouda." Kromwijk zorgt voor levering van de panelen, Bébouw plaatst ze, bijvoorbeeld op huizen van GroenWest en de Rabobank financiert mee. Voornaamste promotor wordt de gemeente Woerden, onder aanvoering van wethouder Bob Duindam. Hij geeft aan bezig te zijn met de ontwikkeling. De initiatiefnemers zijn eensgezind: ,,We hebben hoge verwachtingen."

 

Bron: AD Woerden (28 juli 2012)