icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 01 oktober 2021

Bouw IJgenwijs officieel van start

De realisatie van nieuwbouwproject IJgenwijs is op donderdag 30 september officieel van start gegaan. IJgenwijs bestaat uit 34 nieuwbouwwoningen, die in mede-opdrachtgeverschap worden ontwikkeld. Kondor Wessels Vastgoed (VolkerWessels), gemeente Amsterdam, Bébouw Midreth en Elephant hebben met elkaar de symbolische eerste palen in de grond geslagen, en hiermee het startsein gegeven voor de bouw.

Mede-opdrachtgeverschap (MO)

IJgenwijs is ontwikkeld samen met de toekomstige bewoners in mede-opdrachtgeverschap. De bewoners hebben voor een groot deel zeggenschap gekregen over hun toekomstige woning, maar ook hoe het appartementencomplex er uiteindelijk uit komt te zien.

Medio 2019 is het mede-opdrachtgeverschap van start gegaan en tijdens dit proces hebben de toekomstige bewoners uiteindelijk gekozen om samen met architectenbureau Elephant het woongebouw en de woningen vorm en invulling te geven, onder begeleiding van Kondor Wessels Vastgoed. De sfeer die de architecten van Elephant hebben meegegeven aan het woongebouw, is die van geborgenheid en een groen hart.

Duurzaamheid

In het ontwerp is veel aandacht besteed aan duurzaamheid en de menselijke maat. IJgenwijs heeft een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van -0,30. Lager dan 0 betekent ‘zeer energiezuinig’. IJgenwijs krijgt een polderdak met een waterbuffersysteem waarin regenwater tijdelijk vastgehouden wordt en de binnentuin volautomatisch water krijgt.

Centrumeiland

IJgenwijs bevindt zich in het hart van Centrumeiland en verrijst op het hoogste punt van Centrumeiland in Amsterdam-IJburg. Centrumeiland is de grootste zelfbouwlocatie van Amsterdam. In plaats van projectmatige stadsblokken komen hier vooral zelfbouwwoningen. Bewoners dragen zo in grote mate bij aan de uitstraling van de wijk. Deze nieuwe stadswijk wordt autoluw en rainproof. Lucht, water en natuurlijk groen zijn altijd dichtbij en de wijk geeft voorrang aan fietsers, voetgangers en spelende kinderen.

Realisatie

Bébouw Midreth, eveneens als KondorWessels Vastgoed een VolkerWessels onderneming, zorgt voor de realisatie van IJgenwijs. De oplevering is naar verwachting in het tweede kwartaal van 2022.