HomeNieuws Mauritshuis Den Haag: Ruwbouw wordt afgerond

Mauritshuis Den Haag: Ruwbouw wordt afgerond

Actueel

Volker Staal en Funderingen en Bébouw Midreth zullen over drie weken de bouwplaats van het Mauritshuis verlaten. Dan is een liftput aangebracht, is de bestaande kelder onder het voorplein fors aangepast en is de kelder van het aangrenzende pand Plein 26 verdiept. De beide kelders vormen nu één doorlopend geheel middels een doorsteek onder de Korte Vijverberg door. Na deze fase kan de verdere afbouw van start gaan.

Risico’s beheersen

Om de risico's van dit project in de Haagse binnenstad beheersbaar te houden zijn de diverse bouwdelen los van elkaar geknipt. Elk bouwdeel vroeg ook zijn eigen techniek. Zo is de liftput in het Mauritshuis gemaakt middels gelinjectie in de bodem. De bouwput onder het Korte Voorhout is gemaakt met wanden van cutter soil mix en de vloer van staalvezelgewapend onderwaterbeton. De kelder onder het voorplein kon pas worden aangepast na het aanbrengen van zware groutankers. Plein 26 was op staal gefundeerd en is voor de diepere ontgraving van de kelder ondervangen met jetgroutkolommen. Deze kolommen vormen samen tevens een compleet gesloten bouwkuipwand. Na het verdiepen van de kelder kon de doorbraak worden gemaakt naar de kelder onder de Korte Vijverberg. Op die doorbraak moet nu alleen nog het dek worden aangebracht, bestaande uit omgekeerde T-liggers waarop beton met zware dwarswapening wordt aangebracht om de verkeersbelasting aan te kunnen.

Foyer

De nieuwe doorlopende kelder is in feite de foyer en hal van het museum en vormt de verbinding tussen Mauritshuis en Plein 26. Het Mauritshuis blijft het schilderijenkabinet; Plein 26 wordt gebruikt voor onder meer tijdelijke exposities, kantoren, bibliotheek en evenementen. De ondergrondse uitbreiding is ontworpen door Hans van Heeswijk architecten. Bezoekers komen de ondergrondse hal binnen via een lift en trappenhuis vanaf het voorplein. Octatube bouwt daarvoor binnenkort een volledig glazen liftschacht, zonder staalconstructie. Daarin komt een ronde plunjerlift. Vanaf de ondergrondse foyer is ook het Mauritshuis bereikbaar met een lift. Deze lift komt uit op de begane grond, pal voor de voordeur. Bij hoog (bijvoorbeeld koninklijk) bezoek is de voordeur vanaf het voorplein gewoon bruikbaar en vormt de lift een tochtportaal. Rondom de lift komen glazen wanden. Als de lift naar beneden zakt, zal echter geen gat te zien zijn maar een stuk vloer, dat daarvoor in de glazen schacht met de lift mee beweegt. Vanwege de plafonds en de bovenliggende zaal gaat de lift niet hoger dan de begane grond. De verdieping is wel bereikbaar via een andere, bestaande lift.

Restauratie

Ondertussen wordt het Mauritshuis zelf ook volledig gerestaureerd en worden nieuwe installaties ingebouwd. Ook de kozijnen en het glaspakket worden vervangen volgens de nieuwste eisen, zoals zonwerend en inbraakwerend glas. Complicerende factor voor aannemer Koninklijke Woudenberg is dat het Mauritshuis tijdens de verbouwing volledig geklimatiseerd moet blijven. Dit vanwege lambriseringen en overige betimmeringen en kunstwerken. Ook de deuren zijn in de betreffende ruimtes opgeslagen om klimaatverschillen te voorkomen. Daarom wordt elk kozijn apart vervangen, met aan de binnenzijde een volledig afgeschermde tentconstructie. VSF en Bébouw Midreth hebben straks 13 maanden gewerkt aan de ondergrondse uitbreiding. Als constructeur is ABT betrokken bij het project.

 

Bron: Bouwwereld (4 juli 2013)

Projecten

Alle projecten

Nieuws

Meer nieuws

Mauritshuis Den Haag: Hoogstandje diep onder Plein 26

Actueel

Toveren op de vierkante meter. De uitbreiding van het Mauritshuis is eigenlijk niet meer dan de aanpassing van een 25 bij 25...

Mauritshuis Den Haag: Lichte foyer verbindt Mauritshuis met Plein 26

Actueel

Het ontwerp van Hans van Heeswijk voor het Mauritshuis creëert meer ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen,...

+